Menu Sluiten

Old Fashioned

Old Fashioned foto
Old Fashioned
De Old Fashioned is al enige tijd dΓ© Whiskey hit. Wij lopen nog wat achter en omdat ik zelf echt geen whiskey liefhebber ben, liet ik Bart deze klassieke whiskey cocktail maken. Gezegd moet worden dat de Old Fashioned op allerlei manieren gemaakt wordt. En waar wij zelf ook best wel eens onze eigen twist geven aan bepaalde cocktails, moet zo een klassieke cocktail natuurlijk op de klassieke wijze gemaakt worden. Bart ging uit op onderzoek en hierbij het recept van Bart van de Old Fashioned!

De Old Fashioned dateert van begin 1800. De cocktail dankt zijn naam aan de uitdrukking served in the oldfashioned way. Toen was dat een combinatie van drank, suiker, bitters en water. En nu dus nog steeds!

Wat heb je nodig voor een Old Fashioned?

Whiskey (1,5 deel)
Suiker (1 suikerklontje)
Angostura bitters (3 dashes)
(Bruis)water
Garnering: sinaasappel zest

1 deel = 30 ml

Hoe maak je een Old Fashioned?

De Old Fashioned gaat niet alleen om smaak maar zeker ook om stijl. Begin dus met je mooiste whiskey glas te pakken en je favoriete whiskey. In het gekoelde glas leg je een suikerklontje in het midden. Hierover heen sprenkel je 3 dashes Angostura bitters. Dit is een belangrijke smaakmaker van de Old Fashioned. Hier gaat nog een klein scheutje (bruis)water bij. Echt een minimaal scheutje, genoeg om de suiker en de Angostura bitters te laten mengen. Even muddlen en roeren met een lepel zodat de suiker oplost. Nu neem je je grootste ice cube. Speciaal voor whiskey cocktails gebruik ik (Bart) van die big ass ronde ice cubes die je glas meteen vullen. Hierover heen giet je met een barmaatje 1,5 deel (45 ml) van je favoriete whiskey. Ierse, Amerikaanse, Schotse wat je favoriet ook is. De kwaliteit van de whiskey bepaalt namelijk ook de kwaliteit van je cocktail. Als laatste voeg je een zest van sinaasappel toe. Even boven je glas kneuzen voor geur en aroma. Nog een kleine stir en daarna leg je de zest in je glas.

Je hebt nu een Old Fashioned, served the old fashioned way. Een goede reden om goed voor te gaan zitten in je Chesterfield!

Missers bij de Old Fashioned

Er zijn een aantal absolute don’ts als je een Old Fashioned maakt. Garneren met citroen of kersje. Of toevoegen van extra bruiswater. Niet doen! En zeker niet in het openbaar! Ze zullen zeggen dat je geen Old Fashioned aan het drinken bent, maar een slap aftreksel. Het is maar dat je weet waar je aan begint hΓ¨ πŸ˜‰

In dit artikel staan nog meer missers.

Andere klassieke whiskey cocktails

Andere klassieke whiskey cocktails zijn de Whiskey Sour (uiteraard!), Godfather, Mint Julep. Een mooie whiskey cocktail voor de dames is de American Beauty!

Deel je zelfgemaakte Old Fashioned via social media

Heb je deze cocktail gemaakt en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.


Cocktails met mate

Deel bericht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email