Menu Sluiten

Dry January: 4x een alcoholvrije cocktail voor je vrijmibo

Afgelopen jaar dronken we meer alcohol. Thuis althans, want de horeca was een groot deel van het jaar helaas verplicht gesloten en dat zal ook nog wel even zo blijven begin 2021. In januari doen Bart en ik even een maandje geen alcohol. En dat kan zeker geen kwaad, zeker als je zo vaak cocktails drinkt als wij. En dat dat prima kan, blijkt ook wel uit het steeds uitgebreidere aanbod aan kwalitatieve alcoholvrije dranken. Alcoholvrije gins, maar zeker ook alcoholvrije likeuren als amaretto en koffielikeur en non-alcoholische aperitief dranken. En dan zijn er nog de ginger beers, kombutchas en natuurlijk premium tonics om te combineren met alcoholvrije gin of met een smaakje. Super veel mogelijkheden om lekkere non-alcoholische creaties mee te maken!

Dry Friday: alcoholvrije vrijmibo

Maar het hoeft zeker niet saai te worden. Iedere vrijdag doen we een Dry Friday borrel waarbij we een nieuwe alcoholvrije cocktail posten. Hier zie je mij met een volledig alcoholvrije amaretto sour. Eén van mijn favoriete cocktails en het alcoholvrije alternatief lijkt er zo waar op! Supernice!

Dry Friday cocktail 1: Martini Vibrante & Tonic

We beginnen met een aperitief zonder alcohol. Ideaal voor de Dry Friday borrel, want dit drankje heb je in 2 minuten gefixt! De Martini Vibrante is een lekker alcoholvrij aperitief in combinatie met tonic. Je maakt hem in het glas en je gebruikt 50% Martini Vibrante en 50% tonic. Mooi drankje dat goed in de smaak valt, ook bij gasten die bij ons hebben mogen proeven. Opdienen met olijven als appetizer.

Zo maak je hem:
1) Vul een copa glas royaal met ijs
2) Schenk het glas voor 50% vol met Martini Vibrante
3) Top af met een kwalitatieve tonic zoals Royal Bliss, Fever Tree of Double Dutch
4) Even roeren met een barlepel
5) Garneer met sinaasappelschijfje

De non-alcoholic Martini Vibrante is lekker fruitig met de smaak van bergamot (sinaasappelsmaak). Het lijkt ook een klein bittertje te hebben, al kan dat ook aan de combinatie met tonic liggen.

Op Instagram posten we iedere vrijdag in januari alcoholvrije Dry Friday cocktails ter inspiratie. Doe je ook mee via ons Instagram account? Deel gerust je alcoholvrije cocktail in de stories met @Cocktailicious. Doen we even virtueel proosten met elkaar!

Dry Friday cocktail 2: Amaretti Sour

De Amaretto Sour is een van mijn favoriete cocktails. We hebben hier altijd Ameretto staan. Dus toen ik van Lyre een smaak uit hun alcoholvrije assortiment mocht kiezen koos ik uiteraard voor de Amaretto. Of beter gezegd Amaretti. Ik maakte er een heerlijke Amaretti Sour mee.

Zo maak je hem:
1) Begin met een shaker zonder ijs
2) Scheid het eiwit van het eigeel en doe het eiwit in de shaker
3) Voeg met een barmaatje 30 ml alcoholvrije Amaretti toe en pers een halve citroen uit in de shaker
4) Even krachtig shaken (dry shake – zonder ijs)
5) Hierna voeg je wat ijs toe en shake je nog een keer met het ijs
6) Uitschenken in een whiskeyglas met ijs
7) Garneer met mooi rood cocktailkersje in de cocktail

De Amaretti Sour is echt vergelijkbaar qua uitstraling en qua smaak met de Amaretto Sour. En daar word ik blij van!

Dry Friday cocktail 3: alcoholvrije G&T

Er zijn veel alcoholvrije gin merken. Ceder’s Crips is er daar één van. Omdat er naast jeneverbes en kamille kruiden ook komkommer in deze alcoholvrije gin zit, heb ik het gegarneerd met een komkommer garnering. Deze kun je met een kaasschaaf of fijne aardappelschiller maken.

Zo maak je hem:
1) Begin met een ijsbal in een gin / copa glas
2) Voeg met een barmaatje 40 ml Ceder’s Crisp gin in het glas
3) Aftoppen met een kwalitatieve tonic zoals Royal Bliss, Fever Tree of Double Dutch
4) Even roeren met een barlepel
5) Serveren met frisse komkommer garnering in het glas

In deze alcoholvrije gin uit Zuid-Afrika komen jeneverbes, kamille en de smaak van komkommer terug. Het geeft je gin tonic een frisse en kruidige smaak.

Dry Friday cocktail 4: Ginger Granate

Wij zijn fan van ginger beer. Dus uiteraard ook een lekkere alcoholvrije cocktail met ginger beer. De ginger beer heb ik gecombineerd met granaatappelsap. Als je eerst de ginger beer in het glas schenkt en daarna de granaatappelsap, krijgt je cocktail een mooie kleurovergang. Ja, het oog wil ook wat als je een cocktail maakt.

Zo maak je hem:
1) Vul een long drink glas met ijs
2) Giet het glas 2/3 vol met ginger beer
3) Voeg wat verse limoensap toe (gewoon 1 keer squeezen uit de hand)
4) Giet af met ca 30 ml granaatappelsap
5) Garneer met granaatappel of granaatappelpitjes (of munt)

Ginger beer of gemberbier is prima te verkrijgen bij de AH (merken Old Jamaican en Bundaberg). Granaatappelsap kun je vinden van het merk Healthy People of van Coolbest.

Een cocktail drink je uit het juiste cocktailglas. Voor onze cocktails  gebruiken wij cocktailglazen van Things for Drinks.

Wil je deze cocktail ook maken in een mooi cocktailglas?

Meer alcoholvrije cocktails

Bekijk hier de alcoholvrije varianten van klassieke cocktails zoals de Virgin Espresso Martini en de From Russia without Vodka (afgeleid van de Moscow Mule, zonder vodka). We hebben trouwens ook een ebook met 30 alcoholvrije cocktails. Het is maar dat je het weet!

DEZE COCKTAIL IS 100% ALCOHOLVRIJ

Deel bericht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email