Menu Sluiten

Dirty Martini

Dry Martini De Martini, ook wel bekend als Dry Martini, is de klassieker der klassiekers. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen deze cocktail op basis van gin en vermouth (martini) lekker vindt. Qua smaak is het een minder toegankelijke cocktail. Meer iets voor de sophisticated liefhebber. Je kunt de cocktail op twee manier bereiden. Shaken or stirred. De puristen zweren bij stirred. Ik zelf vind het prettig om deze cocktail toch met ijs te shaken. Shaken, not stirred dus. Zoals James Bond zou zeggen. Ook de garnering is belangrijk. Hierbij heb ik gekozen voor gemarineerde knoflook olijven om de Martini extra smaak van de olie mee te geven. Dit geeft een oliërige, wat troebele uitstraling, waardoor je een “Dirty” Martini krijgt.

De Martini zoals we die nu kennen, is oorspronkelijk vernoemd naar een mijnwerker met de naam Martinez. Na een dag hard werken kwam hij in een bar en kreeg daar een sterke cocktail met gin, vermouth en maraschino. De cocktail werd naar de mijnwerker vernoemd, alleen kon hij na een aantal van deze cocktails de z niet meer uitspreken. En zo werd de Martinez de Martini.

Wat heb je nodig voor de Dirty Martini?

Gin (2 delen)
Lillet vermouth (1 deel)
Olijven (3 stuks aan een prikker)

1 deel = 30 ml

Hoe maak je een Dirty Martini?

Gebruik een met ijs gekoeld martini glas. Je kunt de cocktail maken in het glas (stirred) en shaken met ijs. Als je stirt gebruik je geen ijs en houd je de cocktail zo puur mogelijk. Ik houd ervan om mijn cocktail goed te mengen met een shaker met veel ijs. Even krachtig shaken. Voor het uitschenken maak je een prikker met 3 olijven. Voor de extra smaak heb ik gekozen voor gemarineerde knoflookolijven. Bij het uitschenken van je cocktail zul je zien dat de olie van de olijven direct vrij komt en vermengt in je glas. Benieuwd wat je ervan vindt!

Olijven als smaakmaker

De olijf garnering is de smaakmaker van deze cocktail. Gebruik dus je favoriete soort olijf en voeg ook een paar druppels olijfolie toe. En heb je moeite met de eerste slokken? Probeer er dan zeker een olijf bij om er in te komen. Komt de smaak zeker ten goede zoals je zult merken.

Vesper Martini

Ook bekend, onder andere van de Bond film Casino, is de Vesper Martini. In deze martini wordt naast gin ook vodka, lilet blanc en een citroen garnering gebruikt. In de Groene Vesper wordt de lilet vervangen door … Absinth!

Deel je zelfgemaakte Dirty Martini via social media

Heb je deze cocktail gemaakt op basis van ons recept en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram. Benieuwd!

Cocktails met mate

Deel bericht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email