- Glas Champagneglas
- Smaak Fris, Zuur
- Bereiding Makkelijk
- Sterkte Gemiddeld
- Vodka 20 ml
- Prosecco 40 ml
- Citroensorbet ijs (of citroen yoghurt ijs) 2 bolletjes
- Optioneel: citroensap 5 ml
- barmaatje
- blender of barlepel
- Gebruik voor deze cocktail een blender.
- Voeg 2 bolletjes citroenijs (per glas) toe in de blender. Hierdoor krijgt de cocktail haar herkenbare volle structuur en zachte smaak.
- Voeg 20 ml vodka en 40 ml prosecco toe in de blender. Niet te veel prosecco want bij te veel prosecco verdwijnt de volle structuur van het ijs en gaat de prosecco overheersen. en blend ze tot een luchtig en schuimend geheel.
- Blenden tot je een mooi vloeibaar geheel krijgt.
- Voor het uitschenken even proeven met een rietje of de smaak en structuur van je cocktail goed is. Als het goed is heb je een wat vollere structuur van de citroensorbetijs en een licht bruisje van de prosecco. De vodka geeft wat body aan je cocktail.
- Je schenkt de cocktail uit in gekoelde champagne- of martiniglazen. Omdat het lichtbruisend is een champagneglas mijn favoriet maar je ziet de Scroppino ook vaak in een martiniglas.
- Als garnering maak je een elegante citroenkrul. Te veel gedoe? Garneer dan met een citroenschijfje of met framboosje of aalbesjes.
Tijd7minuten Aantal1cocktail Ingrediƫnten
benodigdheden
| Instructies
|
Tip: wil je ook een sierlijke citroenkrul maken bij je Scroppino? Gebruik dan een scherpe peeler. Maak een sliert van de zest van de citroen van 5-6 cm. Krul deze om een rietje en laat deze nu opstijven in de vriezer. Na een minuut of 5 heb je een mooie sierkrul voor je Scroppino.
Voor een sierlijke citroenkrul gebruik je een scherp peeler mesje Garneer je glas met de citroenkrul
Scroppino: fluweelzachte Italiaanse cocktail met sorbetijs, vodka en prosecco
De Scroppino, soms ook geschreven als Sgroppino, komt oorspronkelijk uit VenetiĆ« en is afgeleid van sgroppare (opkloppen). Dit verwijst naar de oorspronkelijke bereidingswijze waarbij de Scroppino met een garde werd opgeklopt. Het is een stuk makkelijker en sneller om een blender te gebruiken. Maar maak niet meer dan 2 scroppinoās tegelijkertijd in de blender. Want bij te grote hoeveelheid prosecco gaat je blender overlopen en wordt je keuken een puinhoop. En dat wil je niet, zeker niet als je gasten hebt…
Wil je ook thuis kunnen proosten met dit mooie Brillant champagneglas?
Bestel via onze cocktailshop
Je kunt de scroppino in een blender maken of door goed te roeren met een barlepel in je glas. Ga door totdat je scroppino helemaal egaal is en geen kleine klonters meer bevat
Gebruik eens yoghurt ijs ipv citroen sorbet ijs
Officieel maak je de scroppino met sorbet citroen ijs. Persoonlijk vind ik het lekkerder in combinatie met yoghurt ijs of citroen yoghurt ijs (te koop bij AH) dit geeft een fijne, luchtige structuur met een heerlijke zachte smaak.
Scroppino: lekker feestelijke cocktail
Deze elegante Italiaanse cocktail is ideaal bij een feestelijk diner en past perfect bij bijvoorbeeld kerst of pasen. Dien het drankje op als tussengerechtje om even bij te komen van het voorgerecht en jezelf wat tijd te gunnen voor het hoofdgerecht. Of juist als afsluiting voor het kopje koffie.
Lekkere variaties op de Scroppino
Je kan de smaak zo aanpassen zodat deze ook goed aansluit bij je hele menu. Bijvoorbeeld de Aardbeien Scroppino of juist de Limoncello Scroppino. In beide gevallen heel populair en zeer geliefd bij je gasten! Voor de kerst hebben we zelfs een mooie winterse variant gemaakt: de Winter Scroppino. Qua ingrediƫnten lijkt het ook wel op de spoom. Een populair drankje met sortbetijs en prosecco dat gedronken wordt tijdens kerst.
De laatste versie die we gemaakt hebben is de Passion Scroppino met passievrucht en mango sorbetijs. Ook echt een aanrader!

Liever alcoholvrije Scroppino: maak een Scroppino Zero
Heb je liever een alcoholvrije Scroppino? Dat kan ook. Ik maakte er eentje tijdens Dry January met Limonzero van Pallini. Een alcoholvrije limoncello. Dit combineerde ik met een lekkere frisse alcoholvrije bruisende van ALT. En hij smaakte prima!
