Menu Sluiten

Mojito

klassieke mojito cocktail

De Mojito is een frisse, Cubaanse cocktail met rum, limoen en munt. Lees hoe je in 10 simpele stappen zelf een uitmuntende Mojito kunt maken!
Tijd5minuten
Ingrediënten
  • Witte rum 45 ml
  • Rietsuiker 2 barlepels
  • Bruiswater 30 ml
  • Limoenpartjes 4 stuks
  • Munt 1 takje
  • Angostura bitters (optioneel) 2 dashes / druppels
benodigdheden
  • muddler
  • barlepel
  • barmaatje
Instructies
  1. Gebruik voor deze cocktail een stevig glas met stevige onderkant om in te muddlen (stampen). Je moet namelijk goed muddlen om alle smaken te mengen, belangrijk dat je hier een goed glas voor hebt. Zet ook al vast een vol glas met crushed ice klaar.
  2. Begin eerst met 2 barlepels rietsuiker en de limoenpartjes in het glas te doen. En muddle dit in het glas.
  3. Nu pak je de muntblaadjes. Voor je deze in het glas doet sla je deze in de palm van je hand. Je ruikt meteen het aroma dat vrij komt.
  4. Hierna neem je 4-5 muntblaadjes die je in het glas doet. Smeer ook de rand van je glas in met munt zodat je ook hier extra muntsmaak krijgt. Let op de munt muddle je dus niet mee.
  5. Voeg nu naar smaak witte rum toe. Ca 30 tot 45 ml met een barmaatje.
  6. Voeg crushed ice toe en nu roer je met je barlepel alles door elkaar zodat het goed mengt. Let erop dat de limoentjes en de munt mooi zweven in je glas en niet onderin blijven liggen.
  7. Top nu de cocktail af met bruiswater. Eventueel kun je ook nog 1 a 2 dashes (druppels) angostura bitters toevoegen.
  8. Glas afwerken met extra crushed ice
  9. Zet de kroon op het werk: garneer met een kroontje munt.
  10. Hij is nu klaar. Zet een lekker zomers muziekje op en geniet van je zelfgemaakte Mojito!

Tijd5minuten
Ingrediënten
  • Witte rum 45 ml
  • Rietsuiker 2 barlepels
  • Bruiswater 30 ml
  • Limoenpartjes 4 stuks
  • Munt 1 takje
  • Angostura bitters (optioneel) 2 dashes / druppels
benodigdheden
  • muddler
  • barlepel
  • barmaatje
Instructies
  1. Gebruik voor deze cocktail een stevig glas met stevige onderkant om in te muddlen (stampen). Je moet namelijk goed muddlen om alle smaken te mengen, belangrijk dat je hier een goed glas voor hebt. Zet ook al vast een vol glas met crushed ice klaar.
  2. Begin eerst met 2 barlepels rietsuiker en de limoenpartjes in het glas te doen. En muddle dit in het glas.
  3. Nu pak je de muntblaadjes. Voor je deze in het glas doet sla je deze in de palm van je hand. Je ruikt meteen het aroma dat vrij komt.
  4. Hierna neem je 4-5 muntblaadjes die je in het glas doet. Smeer ook de rand van je glas in met munt zodat je ook hier extra muntsmaak krijgt. Let op de munt muddle je dus niet mee.
  5. Voeg nu naar smaak witte rum toe. Ca 30 tot 45 ml met een barmaatje.
  6. Voeg crushed ice toe en nu roer je met je barlepel alles door elkaar zodat het goed mengt. Let erop dat de limoentjes en de munt mooi zweven in je glas en niet onderin blijven liggen.
  7. Top nu de cocktail af met bruiswater. Eventueel kun je ook nog 1 a 2 dashes (druppels) angostura bitters toevoegen.
  8. Glas afwerken met extra crushed ice
  9. Zet de kroon op het werk: garneer met een kroontje munt.
  10. Hij is nu klaar. Zet een lekker zomers muziekje op en geniet van je zelfgemaakte Mojito!

Recept Afdrukken
Stemmen: 8
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!

Tip: wil je extra muntbeleving in je Mojito? Gebruik dan de munt om de rand van je glas te smeren.

Sla de munt in je handpalm. Je ruikt dat de geur van munt los komt

Smeer de rand van het glas in met de muntblaadjes

Hoe ze Mojito in Cuba maken

De Mojito is een heerlijke zomerse cocktail en één van de meest populaire cocktails van de laatste jaren. De smaken van de frisheid van verse munt, het zoete van de rietsuiker, het friszure van de limoen en natuurlijk de rum komen heerlijk bij elkaar in deze cocktail. Het is van origine een Cubaanse cocktail dus gebruik bij voorkeur een goede Cubaanse rum.

Hier (in Nederland) maken we de Mojito met rietsuiker, maar de Cubanen maken hem met hele fijne witte suiker. Dit lost nog beter op in de cocktail. Dit vertelde een Cubaanse “ronero” (rum meester) ons toen we een masterclass kregen namens Havana Club.

Over de herkomst van de Mojito bestaan verschillende verhalen. Vast staat dat het uit Cuba komt. Het meest wordt beweerd dat het van origine een medicijnen drankje is van munt en limoen. Anderen beweren dat het afgeleid is van de Mojosaus. Een derde mogelijkheid is dat de Mojito afstamt van het Spaanse woord Mojado (nat).

Mojito missers

Zelf een lekkere mojito maken is zo makkelijk nog niet. Door de verschillende handelingen in combinatie met het werken met verse ingrediënten is geen een mojito hetzelfde. Zo heb ik al veel “mismaakte” exemplaren gezien. Dat je stukjes rietsuiker door je rietje drinkt, te waterig, te veel rum, spa rood in plaats van bruiswater, kapot gemuddelde muntblaadjes, de gemuddelde limoentjes en de munt die inspiratieloos onderin je glas liggen etc.

Allerlei variaties

Op de originele Mojito kun je veel variaties bedenken. Een bekende variant op de originele cocktail is de Strawberry Mojito met ook wel bekend als Mojito Venezolano. Bij deze variant worden er aardbeien toegevoegd aan het bekende recept. De Blueberry Mojito is een variant op basis van blauwe bessen. Smaakt een beetje als cassis. Of maak bijvoorbeeld een pitcher met mango, limoen en munt. Andere variant is de Mojito Royal. Hier wordt het bruiswater vervangen door champagne.

Low calory

Aan het lijnen en toch zin in een Mojito? Probeer dan een Mojito met gin en tonic. Lekker met munt en limoen – of een slice komkommer! – en je hebt geen toegevoegde suiker nodig.

Liever alcoholvrij: maak dan een Nojito

Drink je liever een alcoholvrije Mojito? Dat kan ook prima. Maak dan een “Nojito”. Deze maak je hetzelfde als de Mojito, maar dan zonder rum toe te voegen. Nog steeds lekker fris!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate