Menu Sluiten

Cuba Libre

Cuba Libre
Cuba Libre

Cuba Libre (Cuba vrij) is een klassieke cocktail die behoort tot de zogenaamde longdrinks. Het is één van de populairste cocktails ter wereld. De baco is ervan afgeleid, maar het is niet hetzelfde.
Het werd een populaire drank die vanaf dat moment ter ere van de Amerikaanse bevrijding van Cuba werd geschonken. De Amerikanen hadden het eiland immers van de Spaanse overheersing verlost. Voor een echte Cuba Libre moest dan ook Amerikaanse cola met Cubaanse rum worden gemengd.

Wat heb je nodig voor een Cuba Libre?

Bacardi Superior Rum (1 deel)
Cola (2,5 deel)
Limoen (halve limoen)

Hoe maak je een Cuba Libre?

Knijp 3 limoen partjes uit in een long drink glas en gooi de uitgeknepen limoen erbij. Vul het glas met ijsblokjes. Schenk hierover witte rum. Aftoppen met ca 2,5 deel cola en even roeren in het glas met een barlepel zodat alles goed mengt. Daarna gebruik je je 4de limoentje om de rand van je glas in te smeren met limoen. Als laatste garneer je je glas met je limoenschijfje. Hef je glas: Cuba Libre!

Uitdagende combinatie

Het is voor zowel Amerikanen als Cubanen ondoenlijk om een echte Cuba Libre te mixen. In de Verenigde Staten is het verboden om Cubaanse producten te importeren en in Cuba is het niet toegestaan om Amerikaanse producten te importeren. In Nederland is Amerikaanse cola en Cubaanse rum gelukkig een stuk makkelijker te verkrijgen.

Baco

De Baco is een afkorting van bacardi cola. De populaire Baco is ontstaan omdat Amerikanen van origine dus geen Cuba Libre konden drinken omdat ze niet aan Cubaanse rum konden komen. Bacardi komt weliswaar van origine uit Cuba, maar na de revolutie werd de Bacardi familie verbannen uit Cuba. Bacardi wordt tegenwoordig in omringende landen buiten buiten Cuba geproduceerd en is op deze manier dus wel beschikbaar voor Amerikanen.

Deel je zelfgemaakte Cuba Libre via social media

Heb je deze cocktail gemaakt en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Facebook, Twitter of Pinterest.

Cocktails met mate

Deel bericht

Share on facebook
Share on pinterest
Share on print
Share on email