Iedereen kan zelf cocktails maken. Het beste voorbeeld ben ik misschien zelf wel, want ik ben geen geboren natuurtalent. Maar toch is voor veel mensen de drempel hoog om aan het thuis maken van cocktails te beginnen. Maar je hoeft helemaal geen enorme drankvoorraad aan te leggen voor je zelf cocktails kunt gaan maken. Vanuit een goede basis kun je eigenlijk heel makkelijk beginnen. Vaak krijg ik de vraag waar te beginnen als mensen zelf cocktails willen gaan maken. Mijn antwoord heb ik in 10 stappen op een rijtje gezet in onderstaande visual. Wel zo handig als je het leuk vindt om te beginnen met zelf cocktails maken!

Mijn belangrijkste tip: maak het jezelf in het begin niet te moeilijk en gewoon doen!

Stappenplan

Stappenplan - hoe begin ik - infographic

1. Cocktail tools

Zorg dat je de juiste cocktail tools in huis hebt zoals cocktailshaker, barlepel, muddler, squeezer (perser) en een barmaatje (maatbekertje om exacte hoeveelheden af te meten).

Meer hierover lees je in mijn blog: Hoe kies je de juiste cocktail set?

2. Dranken: the big 5

Je hoeft niet meteen alle dranken in huis te halen. Begin met de “big 5”. Rum, vodka, gin, triple sec, whiskey. Hiermee kom je al een heel eind. Dit breidt zich daarna geleidelijk uit als je de smaak gevonden hebt 😉

3. Cocktailglazen

Een paar mooie martini glazen, long drink glazen en tumblers moet je zeker in huis hebben. Jar glazen en gin tonic copa glazen zijn op dit moment erg populair. Welk cocktailglas je wel voor welke cocktail nodig hebt lees je in mijn blog over cocktailglazen.

4. Smaakmakers

Zorg dat je altijd limoen en citroen in huis hebt, want dit zijn basissmaken voor veel cocktails. Daarnaast gebruik je ook vaak suikersiroop van rietsuiker. Dit kun je zelf maken, maar nog makkelijker is het om gewoon een suikersiroop te kopen. En cocktailkersen! Vanuit deze basis kun je vrij makkelijk uitbreiden.

Tip: probeer ook eens te variëren met spullen die je in de keuken hebt. Zoals exotisch fruit, rode peper of andere kruiden.

5. IJs

Zonder ijs geen cocktails. En je hebt veel ijs nodig. Wij hebben gelukkig een hele goede Amerikaanse koelkast met verse ijsblokjes en crushed ice. Maar ijs kun je ook heel goed in de supermarkt in zakken verkrijgen. Daarnaast is het ook fijn dat je ijs in een ijsemmer en een ijstang ervoor hebt.

6. Juiste maten

De afmetingen van een cocktail zijn superbelangrijk. Simpelweg omdat te veel of te weinig meteen te merken is in je cocktail. Gebruik daarom altijd een barmaatje en volg de juiste maatgeving die aangegeven worden in het cocktailrecept.

7. Proeven

Vertrouw niet alleen op het recept, maar zeker ook op je eigen smaak. Proeven dus als je de cocktail maakt, dan weet je hoe je cocktail smaakt voor je hem opdient.

Tip: je kunt met een rietje makkelijk proeven. Dit zie je ook veel bartenders doen. Houd het rietje aan de achterkant vast door je wijsvinger op de opening te drukken. Van boven naar beneden steek je het rietje in je drankje. Door je vinger op de opening aan het uiteinde te houden blijft de drank in het rietje en kun je makkelijk een kleine hoeveelheid proeven.

8. Presentatie

Een cocktail zonder garnering is als een verjaardag zonder slingers. Besteed dus zorg aan een mooie garnering bij je cocktail die matcht bij de smaak en uitstraling van je cocktail. Naarmate je dit vaker doet word je creatiever.

Meer over garneringen lees je in mijn blog Hoe garneer je je cocktail?

9. Gewoon doen

Maak het in het begin niet te moeilijk voor jezelf en begin met de cocktails waar je niet al te veel ingrediënten nodig hebt. De Mojito, de Caipirinha of de Piña Colada zijn goede cocktails om mee te beginnen en je hoeft er geen hele boodschappenlijst voor voor te bereiden.

10. Invite your friends

In je eentje cocktails drinken is niks aan. Cocktails drinken is iets sociaals. Nodig dus je vrienden uit en have fun!

Tip: ga je veel mensen uitnodigen bedenk dan een leuk thema voor je cocktailparty. Meer tips lees je in mijn blog 10 cocktailtips voor je cocktailparty

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate