Menu Sluiten

Welke shaker past bij jou?

Shakers foto

De shaker is denk ik het meest gebruikte cocktail gereedschap. Al maak je lang niet alle cocktails met een shaker. Koolzuurhoudende dranken als bruiswater, tonic of cola moet je écht niet gaan shaken. En ook bij een Mojito of Old Fashioned kan de shaker gewoon in de kast blijven staan.

Shakers foto
Vlnr: boston shaker I cobbler I mason jar

Hoe gebruik je een shaker?

  • 1) Voorbereiding: zet alle benodigdheden en ingrediënten klaar
  • 2) Vul de shaker ca 1/4 met ijs
  • 3) Voeg met een barmaatje alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden toe
   • 4) Shake kort en krachtig 8-10 sec tot je een frost / condenslaagje aan de buitenkant krijgt
   5) Schenk de shaker uit zonder ijs in een voorgekoel cocktailglas

Of je nu een boston shaker of een cobbler shaker gebruikt om te shaken, in principe is het shaken bijna het zelfde. Grootste verschil is dat je bij de boston shaker nog een aparte strainer gebruikt bij het uitschenken.

Als je zoekt op shaker dan zijn er verschillende type shakers. De boston shaker en de zogenaamde cobbler shaker zijn het meest bekend. De mason jar shaker is een jar met een afschroefdop die in principe te vergelijken is met de standaard shaker (cobbler). Wij hebben ze alle drie, maar het meest gebruiken we toch de cobbler.

Boston shaker (2-delen)

Professionele bartenders in cocktailbars gebruiken meestal boston shakers. Dit zijn shakers met een shake beker en een boston glas die je gebruikt met strainer voor het uitschenken. In deze shaker past meer (800 ml inhoud) dus kun je er makkelijk 2 cocktails tegelijkertijd mee maken. Ander voordeel vind ik dat je beter kunt zien wat je aan het maken bent. Het uitschenken met strainer gaat ook sneller. Het gebruik is wat technischer waardoor het de eerste paar keer even opletten is met dichtdoen, openen en uitschenken, maar dit heb je zo onder de knie.

Cobbler shaker (3-delen)

De zogenaamde cobbler shaker is ideaal voor thuis gebruik. Deze is wat compacter (meestal 500 ml) en bestaat uit 3 basis delen; shake beker, strain gedeelte met schenkgaatjes en de dop. Hierdoor heb je geen strainer nodig bij het uitschenken. De dop kun je ook gebruiken als drankmaatje. Deze wordt stiekem ook wel eens gebruikt om mee te proeven tijdens of na het shaken.

Mason jar shaker (3-delen)

Jars zijn op dit moment hip. Niet alleen in de horeca, maar ook thuis. Deze jar heeft tevens een shaker afsluiter met zeef. Ideaal als je een Mojito of Caipirinha wil maken. Of als je bijvoorbeeld met verse ingrediënten wilt werken die je niet kunt persen maar moet muddlen (aardbeien, frambozen, mango, etc). Je hebt dan wel een langere muddler nodig. Verder gebruik je deze shaker hetzelfde als de standaard shaker.

Cocktailset

Op zoek naar een cocktail set om mee te beginnen, lees dan ook mijn blog over cocktail sets.